Derecske agrárgazdálkodása, és a hagymatermesztés szerepe

Derecske agrárgazdálkodása, és a hagymatermesztés szerepeA városban fontos szerepet játszik a mezőgazdaság, az növénytermesztés, és állattenyésztés is.

A derecskei kertgazdálkodás több száz éves múltra tekint vissza. A város kertgazdálkodása országos szinten is egyedülállónak tekinthető, a földrajzi adottságoknak köszönhetően. A városban három féle talaptípus találkozik, ez természetföldrajzi szempontból nagyon különleges. A gazdasági életre is kedvező hatást gyakorol ez az egyediség. A bihari és a hajdúsági kivalló minőségű termőtalaj itt találkozik, másrészt a város találkozik a Sárrét mocsárvilágával, ahol a talaj gazdag humuszban.

Ez a hármas ötvöződés kedvez a hagyma, zöldség és gyümölcstermesztésnek is. A derecskei hagymatermesztés méltán híres a városban, már az 1700-as években elkezdődött a felvirágzása. A különösen nagyra nőtt hagymákat, nem csak az ország területén értékesítik, hanem több országba is exportálják. Derecske lakóit az országban hagymásoknak szokták emlegetni, nem véletlen, hiszen a város nevéről mindenkinek a hagymatermesztés jut először az eszébe. Derecskén az állás derecske weboldalon találhat munkát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.