Ferhád pasa dzsámija

Ferhád pasa dzsámijaA Pécs belvárosában található dzsámi romjai a Kazinczy utcán találhatóak. Itt egy ikerfürdő, derviskolostor, lakóház volt, körülötte temetővel. Az épületegyüttes 1570-1580 körül épülhetett, névadója Ferhád budai pasa volt, aki 1590-ben merénylet áldozata lett, lázadó katonái fojthatták meg.  Az ikerfürdőt egy időben salétromfőzőnek használták a későbbiekben. A dzsámihoz tartozó minaret még a 18. században eredeti állapotában megvolt.  Evlija Cselebi török világutazó és történetíró szerint a dzsámi szép volt, de nem látogatták sokan. A minaret leírásában az szerepel, hogy túl magas volt, és teteje ólomból volt.

1742-ben letették egy dominikánus kolostor és templom alapkövét, viszont az épület csak 1771 körül épült fel.

2010-es kulturális főváros kezdeményezés keretében szerették volna újjáépíteni az imaházat, de ez végül nem valósult meg. Egy étterem lebontása után láthatóvá váltak az eredeti falak, amik még megmaradtak.

Manapság a legújabb hírek szerint a város egy török idegenforgalmi és kulturális központot terveznek ide. Szeretnének ide megvalósítani hotelt, fürdőt, török éttermet, élelmiszereket és kézműves termékeket, illetve rekonstruálni a megmaradt falrészletet. Ha pécsett keres munkát, nézzen szét az alkalmi munkák pécs weboldalon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.